Tłusty czwartek

Czy wiesz, że pączek to zdrobnienie od prasłowiańskiego słowa pąk? Oznacza 'coś pękatego’, a to z kolei pochodzi od czasownika 'pączić’, czyli pęcznieć. Tłusty czwartek sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowano jedząc tłuste posiłki, a przekąską/deserem miały być okrągłe pączki wykonywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Dziś pączki są symbolem ostatniego czwartku, przed zakończeniem karnawału i rozpoczęciem postu. Najczęściej wybiera się pączki z konfiturą, toffi, marmoladą czy budyniem i obowiązkowo z polewą albo cukrem pudrem.

Dzięki życzliwości i gościnności Rady Rodziców uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły otrzymali przepyszne pączki. Gospodarze klas, po drugiej lekcji, odebrali pączki ze stołówki szkolnej i rozdali swoim kolegom i koleżankom. To była prawdziwa uczta!

Dziękujemy!

Możliwość komentowania została wyłączona.